top of page

Hvorfor et Kostumarium?

Hvad ville Star Wars eller Game of Thrones være uden kostumer, der fortæller os hvem der er de gode og hvem der er de onde? Eller Matador og Badehotellet uden kostumer, der fortæller os hvilket samfundslag de forskellige karakterer tilhører?

Kostumer er altid med til direkte eller mere ubemærket at formidle og understrege det dramatiske budskab. Dette er kernen i godt kostumedesign og skal være omdrejningspunktet for Danmarks Kostumarium.

Vi vil skabe et enestående kostumemuseum, der tager gæster med på opdagelse ”backstage.” Vi vil vise hvad der foregår i illusionens verden, på kostumeværkstedet bag kameraet og scenetæppet.

Illustreret gennem udstillede kostumer fra kendte teater-, tv-, og filmproduktioner, vil vi formidle hvad godt kostumedesign kan og hvorfor det er afgørende i dramatisk og politisk fortælling.

Skuespillerinde og politisk provokatør, Anne Marie Helger har overdraget alle sine enestående og ekstravagante kostumer og ”Råberober” til Kostumariet og disse vil danne grundstammen i den faste udstilling på stedet.

Museet vil indeholde et åbent broderiværksted for Sjølander Embroidery, ledet af Thomas Sjølander. Gennem de seneste 20 år har Sjølander Embroidery leveret kostumebroderi til internationale produktioner. Ved siden af værkstedet vil der være et showroom med udstillede prøver fra kendte film- og tv-produktioner og et maskinrum med kørende broderimaskiner. Gæster vil få et indblik i arbejdet med tekstiler og broderi på kostumer.

Ud over udstillingen vil vi arbejde med formidling i form af foredrag og workshops. Vi ønsker at fokusere på den måde vi mennesker klæder os i hverdagen. Hvad siger vores tøj om os? og om hvilken ”stamme” vi tilhører? Dette er nogle af de overvejelser en kostumedesigner må gøre sig, for hver karakter der skal klædes på og for at vi, som tilskuere, forstår det dramatiske budskab.

Vi ønsker at bidrage til fælles begejstring hos børn og voksne, for godt kostumedesign, godt håndværk og smukke kostumer.

bottom of page